Castellani

Land: Italië

Castellani werd opgericht in Montecalvoli aan het eind van de 19e eeuw als Alfred, wijnbouwer die al lang en breed zijn sporen had verdiend in de wijnbouw, besluit om te beginnen met het bottelen en de verkoop van zijn wijn. In 1903 werd het bedrijf officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Pisa. Alfredo’s zonen zorgen voor de uitbreiding van het bedrijf. De belangrijkste wijngaard is die in Santa Lucia, in de vruchtbare vallei van de Arno. Daar wordt een springlevende rode wijn die “perfect voor rijping” is, geproduceerd en gebotteld in de typische met stro bedekte kolven. Dit om de aandacht te trekken van de Alpenlanden Zwitserland en Oostenrijk.

Later is het Alfred’s kleinzoon, die op grote schaal met de export begint. Zijn broer, werkt inmiddels ook in he bedrijf en draagt bij aan de modernisering van het bedrijf. Zij pionieren in het aanboren van verre, onbekende markten, een dragen daarbij mee aan het internationale succes van Chianti’s. Met de inmiddels vierde generatie Castellani, die zich ook bij het familiebedrijf voegt, ziet het bedrijf een succesvolle toekomst tegemoet. Met hun komst worden wijnbouw en technologisch onderzoek bevorderd en specialisten als de jonge oenoloog Sabino Russo en Federico Comassi aangetrokken.

Vandaag de dag streeft dit inmiddels honderdjarig bedrijf nog steeds met veel passie het doel van wijnproductie na; namelijk de expressie van een van de grootste oenologische regio’s van de wereld: Toscane.

 

 

 

Châteaux et Domaines Castel

Land: Frankrijk

Vin de Pays d’Oc, een wereldwijd bekend begrip. Het is een verzamelnaam voor wijnen uit Languedoc- Roussillon, een prachtig uitgestrekt gebied dat de departementen Aude, Gard, Hérault en Pyrénées Orientales omvat.

Zo’n 1500 wijnproducenten maken daar wijn die niet valt onder de AOP-richtlijnen, maar op de markt gebracht mag worden als “Vin de Pays d’Oc”. Deze producenten zijn modern, consumentgericht, trendgevoelig en meegaand met de tijd. Cépages zoals chardonnay en merlot die niet toegestaan zijn binnen de AOP-regels, worden door hen gebruikt én vaak duidelijk vermeld op het label.

In de Languedoc komt het regelmatig voor dat een Vin de Pays d’Oc kwalitatief veel beter is dan een AOP-wijn. Het is maar waar de wijnmaker voor kiest. Zij slaan hun eigen weg in en proberen een zo hoog mogelijke kwaliteit te behalen met de druiven die tot hun beschikking staan. Cum Laude is hier een goed voorbeeld van. Cépagewijnen gemaakt van chardonnay of merlot: toegankelijk, fruitig, modern en passend bij tal van gerechten. Bovendien komen de wijnen ook nog eens uit de stal van Castel en staan dus garant voor kwaliteit en op en top Frans genieten

 

 

 

Delicato Family Vineyard Wines 

Land: Verenigde Staten

De familie Indelicatie was een van de eerste families met een wijnbedrijf in Californië. Van de eerste wijngaard in 1924 tot ‘’American Winery of the Year’’ in 2007 was een lange weg en een duidelijk bewijs van vakmanschap. Inmiddels staat de derde generatie Indelicato aan het roer van het bloeiende bedrijf.

Delicato hecht veel waarde aan het juiste terroir, waardoor haar wijnen precies het goede karakter meekrijgen. De Loredona-serie is hier een goed voorbeeld van. De druiven voor deze wijn komen uit de beste gebieden van Californië en dat proef je. De Riesling en Pinot Grigio belichamen de zon, wind, mist en terroir van de Monterey’s San Bernabe wijngaard. Op en top Californië!

Een ander succesvol product van Delicato is Noble Vines. Californische wijnen uit Lodi, met haar koele nachten en warme dagen en Monterey dat profiteert van de nabijheid van de Stille Oceaan. Deze speciale wijnen met dito etiket zijn ondermeer verkrijgbaar als Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon.

 

 

 

Esk Valley

Land: Nieuw Zeeland

Gelegen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, in het pittoreske Hawkes Bay bij Bay View ligt de Esk Valley Estate Winery. Esk Valley ontstond in 1933, maar werd pas succesvol toen Villa Maria’s oprichter Sir George Fistonich het zo’n 20 jaar geleden overnam.

Esk Valley is een boutique wijnhuis dat met grote zorg en het oog op hoge kwaliteit haar prijswinnende wijnen produceert. De oude betonnen gistkuipen, de lay-out van de gebouwen en het ontbreken van moderne technieken, betekent dat Esk Valley de wijnen produceert op een traditionele, eerlijke en hands-on manier.

Alle druiven worden geoogst in Hawkes Bay (waaronder de wereldberoemde Gimblett Gravels) en Marlbourough. Beide regio’s staan bekend om hun constante productie van kwaliteitsdruiven. Als iemand daar raad mee weet, dan is het hoofd wijnmaker Gordon Russell wel.

Gordon Russell staat tegenwoordig bekend als één van Nieuw-Zeelands meest erkende wijnmakers. Hij gelooft dat textuur in een wijn even belangrijk is als een goede geur en een elegantie smaak. Met ‘textuur’bedoelt Gordon de balans en harmonie van de wijn samen met de smaak en complexiteit. Zijn doel is om handgemaakte premium wijnen te produceren. Bijzondere wijnen die zowel elegant als volwassen zijn en het echte en unieke karakter van Esk Valley in haar totaliteit weerspiegelen.

 

 

 

Vranken Pommery Monopole

Land: Frankrijk

Pomméry is een van de ‘Grandes Marques’, de beroemdste huizen van de Champagne. Het werd opgericht in 1857 door in Alexandre Louis Pommery en Narcisse Greno, en kreeg de naam Pomméry & Greno. Toen Alexandre Louis Pommery in 1858 plotseling overleed stond de jonge, 20-jarige weduwe Jeanne Alexandrine Louise Mélin, of wel Louise Pommery, voor de immense taak de zaak over te nemen. Ze besloot zich er met alle overgave aan te wijden, en zij is degene die het merk Pomméry, als een van de grote Champagne-weduwen van de streek, op de kaart heeft gezet. Bij haar aantreden produceerde het huis 100.000 flessen, een aantal dat ze wist uit te breiden tot 2 miljoen. Zij had een vooruitziende blik met de aankoop van 120 ondergrondse kalkputten, crayères, waarin de wijn kon worden opgeslagen om te rijpen. Pommery, dat zich bevindt in het hart van de stad Reims, heeft deze ondergrondse tunnels en kelders nog steeds in gebruik voor het maken van Champagne. Na de overname in 2002 maakt Pomméry nu deel uit van het huis Vranken-Pommery. Voor dit huis is het een echt vlaggenschip, dat Champagnes produceert van een hoog niveau. Van de heerlijke Brut Royal tot de exquise Cuvée Louise, genoemd naar de vrouw die het champagnehuis groot heeft gemaakt.

 

 

 

Cum Laude

Land: Frankrijk

Vin de Pays d’Oc, een wereldwijd bekend begrip. Het is een verzamelnaam voor wijnen uit Languedoc- Roussillon, een prachtig uitgestrekt gebied dat de departementen Aude, Gard, Hérault en Pyrénées Orientales omvat.

Zo’n 1500 wijnproducenten maken daar wijn die niet valt onder de AOP-richtlijnen, maar op de markt gebracht mag worden als “Vin de Pays d’Oc”. Deze producenten zijn modern, consumentgericht, trendgevoelig en meegaand met de tijd. Cépages zoals chardonnay en merlot die niet toegestaan zijn binnen de AOP-regels, worden door hen gebruikt én vaak duidelijk vermeld op het label.

In de Languedoc komt het regelmatig voor dat een Vin de Pays d’Oc kwalitatief veel beter is dan een AOP-wijn. Het is maar waar de wijnmaker voor kiest. Zij slaan hun eigen weg in en proberen een zo hoog mogelijke kwaliteit te behalen met de druiven die tot hun beschikking staan. Cum Laude is hier een goed voorbeeld van. Cépagewijnen gemaakt van chardonnay of merlot: toegankelijk, fruitig, modern en passend bij tal van gerechten. Bovendien komen de wijnen ook nog eens uit de stal van Castel en staan dus garant voor kwaliteit en op en top Frans genieten.

 

 

 

La Plume

Land: Frankrijk

La Plume slaat een andere weg in. Om de gast in de horeca te laten genieten van een heerlijke huiswijn, zonder daarvoor te veel te betalen, kozen wij voor een vooruitstrevende aanpak. Waar mogelijk keken wij naar de kosten, zonder de kwaliteit daaronder te laten lijden. La Plume is exclusief voor de horeca ontwikkeld.

Bij het selecteren van de wijnen zochten wij het best passende klimaat voor de druiven. Omdat dit voor elke druif verschillend is, komen de wijnen van La Plume uit allerlei vooraanstaande landen en wijnbouwgebieden.

Het resultaat is een serie smakelijke wijnen met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding die voor eenieder iets moois te bieden heeft, voor elk moment, bij elk gerecht. Elegant en subtiel met een eigentijds etiket, een mooie verschijning op elke tafel!

La Plume bestaat uit de volgende druivenrassen: Sauvignon Blanc, Chardonnay, cinsault rosé, merlot en cabernet sauvignon.

 

 

Edgebeston

Land: Zuid Afrika

De familie Finlayson heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de moderne wijnindustrie in de Kaap, die goed van de grond is gekomen na het afschaffen van de apartheid, begin jaren negentig. Het familiedomein Glen Carlou, in Paarl, aan de noordkant van de Simonsberg, was een van de eerste kwaliteitsdomeinen van de Kaap. De eerste generatie die actief was in de wijnbouw was Dr. Maurice Finlayson, een patholoog uit Schotland die in Zuid-Afrika wijn ging maken op de Hartenberg farm in Stellenbosch. Zijn zoon Walter zette Glen Carlou op in Paarl. Zijn zoon David studeerde voor wijnmaker in Elsenburg College in Stellenbosch en voegde zich in 1994 bij zijn vader. Ze verkochten Glen Carlou in 2004 en kochten de farm ‘Woodlands’ in Stellenbosch, aan de voet van de Simonsberg. Het domein werd omgedoopt tot ‘Edgebaston’, de plaats waar de moeder van Walter, in Schotland, werd geboren en opgroeide. David is belast met de dagelijkse leiding en het wijnmaken. De wijnen die hier worden gemaakt zijn een product van hun bijzondere terroir, waar Stellenbosch beroemd om is, en de moderne visie die David heeft op het wijnmaken. Edgebaston Finlayson behoort daarmee tot het beste wat Stellenbosch de wijnliefhebber te bieden heeft.

 

 

 

Marqués de Cáceres

Land: Spanje

Bodegas Marqués de Cáceres in 1970 opgericht in Cenicero in de fameuze Rioja Alta wijnregio en is het meest bekende kwaliteitswijnmerk in Spanje en het meest gerenommeerde Riojamerk wereldwijd! Door de hoge ligging in Rioja Alta profiteert Marqués de Cáceres van een relatief koel microklimaat, wat resulteert in Tempranillo en Viura van hoge kwaliteit.

De rode wijnen blinken uit in grote expressie van fruit en de perfecte balans verkregen door lagering in jonge Franse eikenhouten vaten en een verder rijping op fles. Deze wijnen zijn geconcentreerd, hebben een goede structuur met elegantie en finesse.

De bodega is ook toonaangevend voor haar witte –en roséwijn. Deze wijnen krijgen, in tegenstelling tot andere traditionele witte en rosé Rioja’s geen houtopvoeding en zijn daardoor revolutionair voor de Rioja-streek. Het resultaat: fris en jong met levendig, rijk en soepel fruit.

De laatste jaren heeft Marqués de Cáceres flink geïnvesteerd in moderne apparatuur voor de druivenselectie en vinificatie. Dit heeft geresulteerd in twee rode topwijnen Gaudium en MC, wijnen die de hoogste expressie weerspiegelen van deze regio. Innovaties op het gebied van witte wijnen zijn er ook. Zo boekte Marqués de Cáceres recentelijk de nodige successen met haar Antea Blanco Fermentado en Barrica, korte tijd gerijpt op Frans eikenhout en Satinela, een halfzoete, jonge en fruitige wijn gemaakt van laatgeoogste druiven.

 

 

Groupe du Vin