Description
Château Barreyres, uit Frankrijk, van wijnhuis Châteaux & Domaines Castel heeft een flesinhoud van 75cl en wordt verkocht per doos van 6 flessen. De Classificatie is Cru Bourgeois.
Château Barreyres | Cru Bourgeois
12 maanden op eikenhouten barriques, waarvan 20% nieuw.
Heerlijk sappig en fris, mooi rijp rood fruit, bramen, met confiture, vanille en koffie. Verleidelijk en zacht, heerlijk afgerond met een vleugje hout inde finale. Heel mooi gemaakt.
Het château wordt geleid door de gepassioneerde veertiger Bruno Teyssier, die 23 jaar ervaring opdeed op Château Tour Bellevue. Hij wordt sinds 2007 bijgestaan door Antoine Medeville, die hier als consultant helpt de wijnen precies zo te krijgen als de Bruno Teyssier dat graag ziet. Antoine is een specialist op het gebied van wijnen uit de Médoc, met vooral grote ervaring met het terroir van de appellations Margaux, Moulis en Listrac. Met zijn hulp komen de wijnen van Barreyres op het niveau waar ze thuis horen. De wijn gist in grote roestvrijstalen cuves, waarna rijping op eikenhout volgt. De wijn is een klassieke blend van cabernet sauvignon en merlot, elk voor 50%. Op Château Barreyres liggen meer dan 1600 vaten die worden gebruikt om deze wijn twaalf maanden te laten rijpen. Het moet een indrukwekkend gezicht zijn. Ze zijn niet allemaal nieuw natuurlijk, dat zou overdreven zijn. Twintig procent van deze wijn rijpt op nieuwe vaten, zodat er elk jaar meer dan 300 worden vervangen. Het resultaat is een fraaie, klassieke Haut-Médoc.
Heerlijk bij rood rundvlees, gegrild of uit de oven, ook zeer op zijn plek bij lamsvlees of wat steviger gevogelte. Ook goed te schenken bij gerijpte harde kazen.
Het eerste wat bij Barreyres in het oog springt is het geweldige château uit de 19e eeuw, eigenlijk een soort enorm herenhuis, omgeven door een royaal park. Dit domein is dan ook een van de bijzondere parels van de Médoc. Het was eigendom van baron Dupérier de Larsan, die het bijzondere park liet aanleggen, naast een indrukwekkende waterpartij. Het totale domein beslaat maar liefst 240 hectare, waarvan ‘slechts’ 109 hectare wijngaarden. Nog altijd een wijngaard van formaat. De rest is bos en park. Maar alles draait hier natuurlijk om het maken van goede wijnen. Dat is ook de reden dat de familie Castel dit domein in 1971 aankocht. De wijnen waren altijd al goed en klassiek, maar Pierre Castel zag dat het hier mogelijk was om er nog een schepje bovenop te doen en dit domein naar een hoger plan te tillen. De wijngaarden werden volledig gemoderniseerd en aangeplant met hoge dichtheid (9000 stokken per hectare), zodat de opbrengst per stok veel lager is. Door een groene oogst wordt de hoeveelheid druiven nog eens verder teruggebracht. Dit heeft de wijn duidelijk in kwaliteit laten stijgen. Daarmee is het een schoolvoorbeeld van een château dat jaar na jaar heerlijke Haut-Médoc weet te produceren.