Beschrijving
Domaine du Tariquet – Gros Manseng – Premières Grives (zoet), uit Frankrijk, van wijnhuis Domaine du Tariquet heeft een flesinhoud van 75cl en wordt verkocht per doos van 6 flessen. De Classificatie is IGP.
Domaine du Tariquet | Gros Manseng | Premières Grives
Op roestvrij staal.
Duidelijk gastronomische wijn, rijkdom in de geur maar ook frisheid. In de smaak een duidelijk zoetje, nectarine en mango, aangenaam appel, citrus en meloen. De frisheid, elegantie en mooie zuren maken deze wijn helemaal af.
De Gascogne is de streek van de klassieke destillaten Armagnac en Bas-Armagnac, op basis van druiven als ugni blanc, folle blanche en colombard. Met de opkomst van droge witte wijnen en betere technieken van wijnmaken zijn de producenten in de streek op grote schaal overgestapt op wit. Een logische en slimme beslissing. Door gisting op lage temperatuur en rijping op de lie -de dode gistcellen- krijgen de wijnen veel smaak en diepgang. De lokale druiven ugni blanc en colombard zijn gebleven, en worden aangevuld met exemplaren van elders, zoals sauvignon blanc en gros manseng, en zelfs ook chardonnay. Van deze druiven worden frisse witte wijnen gemaakt; niet alleen droge, maar ook licht zoete, met een mild en tegelijk mooi fris karakter. Voor deze mildzoete wijn wordt gebruik gemaakt van de lokale gros manseng, bekend van onder andere de zoete wijnen van Jurançon. De wijn is zo genoemd omdat hij wordt gemaakt als de eerste lijsters (grives) arriveren. Ze komen af op de suikerrijke druiven aan het begin van de herfst. Een heerlijke zoet, maar niet te zoete, frisse witte wijn die heel breed is in te zetten. Zowel als wijn op zich als bij de maaltijd of een dessert.
Heerlijk op zichzelf, vanwege zijn intense fruitigheid, maar juist vanwege dat karakter past deze wijn ook uitstekend bij een verse fruitsalade of bij desserts op basis van wit en rood fruit. Fransen zouden deze wijn ook serveren bij foie gras, wit vlees of harde kazen, al dan niet met wat noten en abrikozen.
Het Domaine du Tariquet is van oudsher een Armagnacproducent. Grondlegger is Jean-Pierre Artaud, die werd opgevolgd door zijn schoonzoon Pierre Grassa. Diens zoon Yves gaf de stoot tot de modernisering van de wijnen, door vanaf 1982 ook droge witte wijnen te gaan maken. Toen Yves Grassa druivenrassen als chardonnay en sauvignon blanc aanplantte op de wijngaarden van zijn vader, vreesde Pierre dat hij de rest van zijn leven de onverkoopbare wijnen van zijn zoon Yves zou moeten drinken. Maar het liep anders. De wijnen van Domaine du Tariquet, zowel wit als rosé, zijn wereldwijd een groot succes. Het is het resultaat van twee succesfactoren: de toewijding van een familiebedrijf en de toepassing van de allernieuwste technieken. Door de aanschaf van state-of-the-art apparatuur, zoals nieuwe oogstmachines en modernste persen, speelt de familie snel in op de nieuwste ontwikkelingen. In combinatie met een perfecte verzorging van de wijngaarden zorgen deze noviteiten voor een hoge en constante kwaliteit van de wijnen. Het Domaine du Tariquet is daardoor uitgegroeid tot één van de voornaamste en beste wijnproducenten van de Gascogne.