Beschrijving
Château du Tariquet – V.S.O.P – 70 cl, uit Frankrijk, van wijnhuis Chateau du Tariquet heeft een flesinhoud van 70cl en wordt verkocht per doos van 1 flessen. De Classificatie is AOP.
Château du Tariquet | Bas-Armagnac | VSOP | 70 cl
Eerst klassieke destillatie, dan op eikenhouten vaten, minimaal zeven jaar.
Licht gerijpt en heerlijk zacht, wat gedroogde pruimen, versgebakken brood, amandel, lichte kruidigheid, hazelnoot, aangenaam sinaasappelschil, geconfijt fruit, mandarijn, rond en zacht, fijn vanille in de finale.
De Gascogne is de streek van de klassieke destillaten Armagnac en Bas-Armagnac, op basis van druiven als ugni blanc, folle blanche, baco en colombard. De familie Grassa van het Château du Tariquet heeft een lange ervaring met het maken van mooie Bas-Armagnac. De V.S.O.P. is een mooie klassieke Bas-Armagnac, dat wil zeggen een Armagnac met een lange vatrijping. Het jongste deel van de blend heeft zeven jaar op eikenhouten vaten gerijpt. Deze rijping levert een prachtige, complexe Armagnac op, met veel intensiteit en diepgang. Het is altijd een blend van meerdere vaten, waarvan sommige langer hebben gerijpt, dus meer dan zeven jaar. Voor de blend van deze V.S.O.P. is gebruik gemaakt van 60% ugni blanc en 40% baco. Perfect om heerlijk van te genieten op een rustig moment, als een mooi digestief bijvoorbeeld.
Armagnac wordt meestal gedronken als digestief. Er zouden wat noten, gedroogde vruchten of zoetigheden bij geserveerd kunnen worden; prima combinatie met mooie sigaren.
Het Château du Tariquet is van oudsher een producent van Armagnac van hoge kwaliteit. Grondlegger is Jean-Pierre Artaud, die werd opgevolgd door zijn schoonzoon Pierre Grassa. Deze breidde het bedrijf uit met een bloeiende productie van witte wijnen, en tegenwoordig zelfs ook rosé. Maar de Armagnac werd daarbij niet vergeten. Het bedrijf maakt prachtige Bas-Armagnacs, puur en zacht van karakter. Bas-Armagnac wordt beschouwd als de beste versie van de Armagnac, het beroemde destillaat uit Zuidwest-Frankrijk. Hij mag alleen worden gemaakt in een streng afgebakende streek in westen van het departement Gers, rond het stadje Eauze, en het aangrenzende deel van het departement Landes. Bij Tariquet wordt afgezien van het aankleuren van de Armagnacs met een vleugje karamel, zoals vaak gebruikelijk is, maar feitelijk onnodig. Dat zorgt voor delicate en pure stijl Bas-Armagnac.