Description
Barros – White Port Liter, uit Portugal, van wijnhuis Porto Barros heeft een flesinhoud van 100cl en wordt verkocht per doos van 6 flessen. De Classificatie is DOC.
Barros | White | Port | 100 cl
Deels op roestvrij staal en deels op houten foeders.
Fijne witte port, op het fruit gemaakt. Mooi citroengeel van kleur. In de geur lekker open en fris. De smaak is ook goed in balans, goede zuren en fruit combineren hier goed met lekkere stevigheid en wat bitters. Wat citrus in de finale, prettige lengte.
Het porthuis Barros heeft in de loop van zijn bestaan een grote reputatie opgebouwd met bijzondere Colheita’s. Maar ook de andere ports die door Barros worden gemaakt, zijn van een hoog niveau. De overname van de Quinta de São Luiz zorgt voor een fraaie kwaliteit druiven, ook voor de basisports van het huis. Deze witte port is een heerlijke aperitiefport, gemaakt in een fruitige stijl. Hij wordt gemaakt op basis van de lokale druiven viosinho, malvasia fina, verdelho en rabigato, een kwart elk. Net als bij rode port wordt de gisting gestopt met alcohol op het moment dat er nog voldoende suiker aanwezig is voor het maken van een mooi zoet glas witte port. Hij rijpt vervolgens minimaal drie jaar op een combinatie van roestvrijstalen cuves en grote houten vaten, om het fruit te behouden.
Heerlijk als zomerse longdrink (Portonic). Neem 1/3 port met 2/3 tonic en wat limoen. Heerlijk verfrissend!
Porto Barros is een van de traditionele Portugese porthuizen. Het werd opgericht in 1913 door Manuel de Almeida. Het bedrijf was in de jaren er na bijzonder succesvol, en wist zelfs in de periode van de twee wereldoorlogen te groeien en te floreren. Dit was vooral te danken aan de zwager van Manuel de Almeida, zijn (voor)naamgenoot Manuel de Barros. Deze werd partner in het bedrijf, waarna het ook mede zijn naam kreeg: Barros Almeida & Cia. Hij was ook degende die de fraaie Quinta do Enxodreiro kocht, en deze omdoopte tot ‘Quinta Doña Matilde’, naar zijn vrouw Matilde. Dit bijzondere familiebedrijf ontwikkelde zich tot een specialist in gerijpte ports, waarbij het zich vooral onderscheidde met bijzondere Colheita’s, tawny ports met een jaartal. Net als andere porthuizen startte Barros de afgelopen decennia met de productie van kwalitatief hoogstaande droge rode en witte wijnen met de DOC Douro. De worden gemaakt op basis van typische Douro-druiven, zoals touriga nacional, tinta barocca (voor rood), arinto en gouveio (voor wit). Deze wijnen zijn rijk en complex van karakter. In 2006 verkocht de familie het huis Barros aan Sogevinus, eigenaar van bekende portmerken als Kopke, Burmester en Calem. De familie behield Quinta Doña Matilde. De druiven voor Barros Port komen nu voornamelijk van de wijngaarden van de prachtige Quinta de São Luíz, in het beste deel van de portstreek, vlakbij het stadje Pinhão. Door de investeringen van het nieuwe moederbedrijf is Barros uitgegroeid tot een gerenommeerd huis, voor zowel Douro als Port.