Beschrijving
Jean-Max Roger – Cuvée C.D. – Blanc, uit Frankrijk, van wijnhuis Jean-Max Roger heeft een flesinhoud van 75cl en wordt verkocht per doos van 6 flessen. De Classificatie is AOP.
Jean-Max Roger | Sancerre | Les Caillottes | Blanc
Op roestvrij staal.
Heerlijk fris en open in de geur, grapefruit, kruisbessen, klassiek, groene appel. Fijne zuren, met een heel aangename droge stijl. Mooie bitters, wat citrus in de finale. Goed getypeerd en heerlijk sappig.
De cuvée “C.D.” wordt gemaakt op basis van sauvignon blanc druiven die afkomstig zijn uit vier percelen die deel uitmaken van een oude ommuurde wijngaard, die ooit de naam “Clos Derveau” droeg. De ondergrond is afwisselend van samenstelling, van zachte leemgrond tot een harde bodem met veel kiezel aan de oppervlakte, met wisselende hoeveelheden klei. Dit levert een wijn om met krachtig sauvignon-fruit en veel structuur. Een wijn met een uitgesproken karakter, fijn, fris en heerlijk fruitig.
Heerlijk te schenken als aperitief. Maar ook bij zeevruchten, schaal- en schelpdieren perfect op zijn plek. Daarnaast ook goed in te zetten bij licht gevogelte en jonge (geiten)kazen.
Jean Max Roger is een van de wijnboeren die mee heeft geholpen aan de opbouw van wijngaarden en de opmars van de wijnen van Sancerre en Menetou-Salon in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Aan het begin van de jaren ’70 van de vorige eeuw nam hij de 4 hectare wijngaarden van zijn ouders over. Deze wijngaarden waren al sinds mensenheugenis familiebezit. De naam van de familie komt al voor in geschriften die dateren uit de 17e eeuw. Hij breidde het bezit uit tot maar liefst 26 hectare nu. 5 hectare bevinden zich in Menetou-Salon, waar hij zijn eerste stokken plantte in 1981. De productie bestaat grotendeels uit wijnen op basis van sauvignon blanc, dé druif van de beroemde wijnen van Sancerre en Menetou-Salon. 30% van de aanplant bestaat uit pinot noir waarvan rode Sancerre wordt gemaakt, naast een aangename droge rosé. Daarnaast verkoopt het Domaine ook wat Pouilly-Fumé, maar deze wijnen worden niet gemaakt van eigen wijngaarden. Sinds 2004 nemen de zoons Etienne en Thibault steeds meer de honneurs waar op dit fraaie en moderne domein, dat een voorbeeld is voor veel producenten van deze streek.